неділя, 1 вересня 2013 р.

Історія свята 1 вересня

1 вересня Україна відзначає День знань. А чи знаєте Ви, що це свято так, як це робимо ми, відзначають лише на пострадянському просторі, що одним із засновників Дня знань був продовжувач ідей педагога Макаренка Федір Брюховецький, а історія формування цього свята корінням сягає аж часів Першого Вселенського собору?


Все почалося з того, що 325 року в місті Нікея було скликано Перший Вселенський собор. Одним із рішень собору стало перенесення початку нового року з 1 березня на 1 вересня.  На Русі цей факт почали брати до уваги лише 1492 року, коли цар Іван ІІІ (Великий) наказав перенести святкування настання Нового року з березня на перший день осені. 

Відомо, що перші навчальні заклади існували при церквах. Тому й сталося так, що навчання починалось водночас із настанням церковного і мирського нового року. Пізніше імператор Петро І своїм указом переніс початок року на січень, але цей факт не вплинув на традицію починати навчання із першим днем осені.

Проте, не всі навчальні заклади починали навчання одночасно. Так, ще за часів Петра І у деяких школах і гімназіях навчання могло починатися наприкінці серпня, у середині вересня або жовтня. Сільські школи грамоти починали працювати взагалі 1 грудня.

Навіть вже за часів СРСР не існувало точної дати початку навчання. Лише 1935 року рішенням Раднаркому та ЦК КПРС було встановлено єдину дату початку навчання в усіх школах СРСР. А з 1984 року День знань став державним святом у СРСР.

Одним із засновників Дня знань з усіма його звичаями є відомий радянський педагог Федір Брюховецький. Школу, яку він очолював, називали краснодарською «республікою ШКІД», а свята, що виникли у цій школі, згодом стали всенародними. Окрім свята 1 вересня, це – Прощання з Букварем, Свята першого та останнього дзвоника. Детальніше з цікавою біографією Ф. Брюховецького радимо ознайомитись тут.

День знань має спільні риси на пострадянському просторі. Так, майже в усіх країнах колишнього Союзу прийнято дарувати вчителям квіти, вітаючи їх з початком навчального року, проводити урочисті лінійки й вирішувати організаційні питання, пов’язані з навчанням. У багатьох із цих країн 1 вересня є державним загальнонаціональним святом, із яким народ вітають перші особи держав. А у Вірменії 1 вересня відзначають День знань, писемності та літератури.

Цікава традиція із 150-літньою історією існує у Німеччині. 1 вересня першокласники приходять до школи не з квітами, а з великими конусоподібними різнокольоровими пакетами, які самі майструють напередодні свята. У цей пакет батьки кладуть солодощі та необхідні для навчання речі, і вже сидячи за партою, діти можуть відкрити пакети й подивитись, чим цікавим, смачним та корисним наповнили його батьки. 


Освітній проект Uknow