пʼятниця, 23 серпня 2013 р.

Вебінар із етикету туриста: резюме

Етикет туриста: що необхідно знати про країну перед її відвідуванням.

Дата проведення:
22.08.2013.

Автор та ведучий:
Георгій Арабулі


Інформований = озброєний. Інформація про країну, населення, життєвий устрій гарантує Вам комфортний відпочинок, впевненість у власній безпеці й можливість уникнення конфліктних ситуацій. Чим більше Ви знаєте, тим більше зможете "зрозуміти" країну та її мешканців, їхній характер та менталітет. До того ж, це просто цікаво.

Вивчайте історію та культуру. Історія - це завжди цікаво. Ну а культура - невід'ємна частина історії Вивчайте їх у загальних рисах. Такі знання можуть стати у нагоді при спілкуванні з мешканцями країни.

Вивчайте побут. Перед поїздкою варто знати про нюанси користування грошима (обмін валют, банки, чайові), харчування (що дешевше - харчуватись у кафе та ресторанах чи готувати їжу самому), спосіб життя (робочий час, популярний відпочинок, нічне життя).

Піклуйтесь про власне здоров'я. Варто знати про незвичні для Вашого організму продукти або страви, вживання яких може мати неприємні наслідки. Також необхідно звернути увагу на екзотичні хвороби, можливо, необхідно зробити щеплення від них ще до подорожі.

Закони і релігія. Більшість країн мають свої унікальні, незвичні для інших закони. Почитайте про них, подібну інформацію знайти просто. Такі знання допоможуть не потрапляти у неприємні ситуації. Дізнайтесь також що робити при порушенні, якщо таке все ж сталося.
Більшість свят у всьому світі пов'язані з релігією. Для того, аби Вас не шокували якісь звичаї чи способи святкування місцевого населення, зверніть увагу на цю тему.
Більшість популярних для вдвідування туристами мість - культові споруди. Поцікавтесь правилами відвідування таких місць з точки зору тих релігійних традицій, з якими пов'язані ці пам'ятки.

Власна поведінка. Перебуваючи в іншій країні, пам'ятайте: Ви - гість. Будучи гостем, в першу чергу сповідуйте принцип толерантності - розуміння і прийняття того, що відбувається довкола Вас. Навіть якщо якісь речі суперечать Вашому світосприйняттю. Будьте ввічливими у гостях, якщо хочете, щоби гості поводили себе так само у Вас удома.
Зверніть увагу на національні особливості, пов'язані з одягом, поведінкою в громадських місцях, жестами. Однакові жести можуть вживатися багатьма народами, маючи абсолютно різні значення.

Ви - представник своїє країни. Пам'ятайте про це завжди. Дивлячись на Вас, місцеві мешканці складатимуть враження про Вашу рідну країну.

Вчіть мови. У світі не так багато мов, які здобули статусу міжнародних. Знаючи одну з таких мов, можна спілкуватися з населенням кількох країн. А те, що у наш час необхідно володіти англійською мовою, взагалі не обговорюється.

Джерела інформації. Інформацію, наведену вище, легко можна знайти в Інтернеті. У Вікіпедії можна ознайомитись із історією та культурою багатьох країн. Соціальні мережі та форуми дають можливість спілкуватися із мешканцями тих країн, які Ви хочете відвідати, або уточнити щось у людей, які вже там бували. Туристичні агентства мають інформувати своїх клієнтів про устрій у країнах призначення. Багато країн мають спеціальні портали з інформацією для туристів. Вам радо нададуть інформацію в готелі, де Ви зупинитесь.

Подорожуйте! Відвідуйте нові місця, спілкуйтеся з людьми з усього світу, обмінюйтесь інформацією про подорожі.